26 Feb Eco-Bordei
Eco-Bordeiul este o casa ale carei costuri de realizare si intretinere sunt foarte scazute. Acest proiect implica asumarea unui nou stil de viata, mult mai economic dar in acelasi timp cu un confort mai crescut. Prin folosirea materialelor locale, traditionale, se promoveaza o buna practica din punct de vedere ecologic, dar si avantoajoasa pentru economia si comunitatea locala. Proiectul este in acelasi timp ecologic, cat si fara compromisuri, atat din punct de vedere al pretului constructiei, cat si a costurilor cu utilitatile. Costurile mici se datoreaza folosirii unor cantitati mici de energie in timpul constructiei si a exploatarii casei, ceea ce inseamna si un impact deosebit de mic asupra mediului.
Eco-Bordeiul este construit folosind tehnologia pamantului turnat, un concept care devine tot mai popular pe piata vestica, dar care in Romania este inca cvasi-necunoscut. Materialele folosite pentru constructia peretilor si a invelitorii sunt nu doar naturale, dar si de provenienta locala. Acest lucru scade semnificativ cantitatea de energie consumata in timpul constructiei. Materialele folosite asigura in acelasi timp un confort sporit pentru locuitori, beneficiind de caracteristici termo- si hidroizolatoare superioare.
Ecobordeiul utilizeaza temperatura constanta a pamantului, pe care o aduce de jur imprejurul spatiului de locuit. Astfel, pamantul utilizat pentru a acomoda casa va fi folosit pentru a construi peretii si acoperisul casei, acesta fiind cea mai eficienta modalitate de a folosi resursele naturale existente la fata locului.
Aspectul inovativ
Eco-Bordeiul este o casa cu adevarat “verde” printre casele verzi si va fi foarte atragator pentru cumparatorii cu adevarat interesati de o solutie cu impact cat mai mic asupra mediului inconjurator. Designul diferit de aproape tot ceea ce gasim pe piata in ziua de azi si acoperirea casei cu vegetatie ofera conceptului un grad mare de unicitate, livrata intr-o nota autentica. Eco-Bordeiul va fi vandut ca un serviciu complet, incepand de la analiza terenului din care va fi construit, pana la predearea casei la cheie impreuna cu o solutie de finantare a acesteia. In mod normal, tehnologia de varf, in special cea pentru protectia mediului, presupune costuri foarte mari de investitie comparativ cu tehnologiile uzuale. Spre exemplu, instalarea unei pompe de caldura pentru o casa obisnuita poate ajunge la 30.000 de Euro. Astfel obiectivul nostru de a preda casa la cheie cu un cost de 25.000 de Euro reprezinta poate cel mai semnificativ avantaj concurential. Prin aceasta solutie ne propunem sa separam termenii de eco- si costisitor, implicand un mix de tehnologie optim din punct de vedere a raportului eficienta-pret. Alt avantaj concurential este faptul ca Eco-Bordeiul se creaza la fata locului, cu materiale existente pe sit, necesitand un aport comparativ mai mic de materiale ce trebuie transportate pana la locul de constructie. Acest fapt reduce costurile de logistica si implicit amprenta de carbon. Elementele de unicitate atat ca design cat si ca mix de tehnologie reprezinta argumente solide pentru un brand puternic, iesit din comun dar totodata in rezonanta cu valorile inalte ale comunitatii.
Domeniile de aplicare
Solutia este integrata, nefiind parte dintr-un proces de fabricatie, ECO-BORDEIUL reprezentand intregul proces, de la analiza probelor de teren si proiectare, pana la casa “la cheie”, cu solutie de finantare.
Stadiul actual de dezvoltare
Faza de testare
Proprietate intelectuală
brevetat acordat nr 82885 din 1983 Fundație antiseismică (M. Marin, M. Păunescu) și brevetat acordat nr 101923 din 1990 Structură de protecție antiseismică (M. Marin)