16 Noi Analiză structurală completă a produselor de natură biologică pentru identificarea de peptide, lipide, glucide, pesticide
Laboratorul de siguranţa alimentară dintr-un institut CDI universitar oferă serviciul de analiză structurală completă pentru diverse compoziţii de natură biologică cu identificare de compuşi necunoscuţi şi/sau biomarkeri prezenţi la nivel de urmă.
Aspectul inovativ
Serviciul are un caracter inovativ prin posibilitatea de a realiza o analiză completă folosind un cuplaj al unui sistem robotizat de manipulare şi infuzie a probelor cu un instrument de separare (electroforeza capilară) şi cu un instrument de măsurare a maselor moleculare (spectrometrul de masa). Astfel se realizează o abordare, pentru prima dată în lume, a analizelor prin intermediului unui sistem automatizat care efectuează on-line, într-un singur stagiu de analiză de cateva minute: separare, ionizare, detectare, fragmentare şi identificare de amestecuri complexe necunoscute.
Domeniile de aplicare
Domeniile de aplicare pe piaţă includ două direcţii: - industrie : firme de automatizări şi robotică; firme de micro- şi nanotehnologie; firme producătoare de spectrometre de masă; firme producătoare de tehnici de separatologie; IMM-uri de monitorizare a caltăţii mediului/apei. - cercetare: institute de micro- şi nanotehnologie; institute de microbiologie; institute de biologie moleculară; laboratoare de automatizări şi robotică; laboratoare de analize biologice; centre de cercetări în domeniul mediului; centre de cercetări în domeniul siguranţei alimentare; laboratoare/centre de analize biomedicale; centre de cercetări în domeniul analitic, bioanalitic şi de inginerie chimică. pentru care s-au elaborat metode de analiză precum: Analize de polimeri complecşi şi amestecuri de polimeri din diverse matrici de natură biologică cu identificare de compuşi necunoscuţi şi/sau biomarkeri prezenti la nivel de urmă şi caracterizare structurală completă Analize specifice monitorizării mediului (bacteriologice ale apei, analiza de sol, determinare metale grele, pesticide) prin metode spectrometrice de masă cu infuzie automata, în regim „high throughput”. Determinarea unor poluanţi din mediul înconjurător folosind sisteme avansate de spectrometrie de masă bazate pe electrospray (ESI MS) şi MALDI MS. Determinarea cantitativă a poluanţilor folosind metode de electroforeză capilară. Identificarea şi determinarea structurilor necunoscute prin spectrometrie de masă pe chip-ESI.
Stadiul actual de dezvoltare
La cerere se pot face analize demonstrative care să ateste performanţele laboratorului în domeniile de interes.
Proprietate intelectuală
Faza de elaborare propunere brevetare.