16 Noi Analize senzorială şi fizico-chimică a cerealelor, făinii şi produselor de panificaţie
Un centru de cercetare universitara ofera următoarele analize fizico-chimice: Culoare, gust, miros, aspect, conţinut de corpuri străine, granulozitate faina, greutate hectolitrica, sticlozitate grâu, umiditate, conţinut de gluten umed, indice de deformare al glutenului, conţinut de grăsime, proteina totala, indice de cădere (activitate alfa-amilazica), cenuşa(tipul fainii), capacitate de hidratare, aciditate, volum pâine, elasticitate si porozitate miez, continut de zaharuri, continut de sare.
Aspectul inovativ
Analizele de organoleptice sunt executate prin analiza vizuala si cu ajutorul organelor de simt. Analizele fizico-chimice sunt executate cu ajutorul: sitelor din matase, balantei hectolitrica, aparatului Fornet, aparatelor pentru determinarea porozitatii si elasticitatii, etuvei, calcinatorului, analizorului de cereale, aparatului de determinare a indicelui de cadere, extractorului Aceste aparat permit determinarea rapida si precisa a parametrilor mentionati caracteristici produselor agroalimentare fainoase.
Domeniile de aplicare
- Agricultura si siguranta alimentara - Trasabilitatea pe lantul alimenta
Stadiul actual de dezvoltare
Se pot executa analize demonstrative pe diferite tipuri de cereale si produse de panificatie pentru evaluarea parametrilor de calitate, la solicitartea beneficiarului.
Proprietate intelectuală
Pentru efectuarea analizelor se utilizeaza metodele standardizate la nivel national si/sau european.