Compusi anorganici şi hibrizi cu relevanţă în ştiinţa materialelor nanostructurate. Precursori pentru materiale avansate

16 Noi Compusi anorganici şi hibrizi cu relevanţă în ştiinţa materialelor nanostructurate. Precursori pentru materiale avansate

Un institut CDI al Academiei Române asigură competenţa cercetării româneşti în domeniul chimiei anorganice moderne şi ale chimiei corpului solid prin efectuare de cercetare fundamentală şi aplicativă orientată spre chimia compuşilor coordinativi şi chimia compuşilor oxidici.


Aspectul inovativ

- Obţinerea unor combinatii complexe mono- şi dinucleare cu proprietati fizico-chimice speciale si/sau cu activitate biologica, posibili precursori pentru obţinerea de: sisteme supamoleculare cu proprietăţi magnetice speciale; respectiv sisteme binare sau ternare (materiale oxidice sau sulfuri) cu proprietati magnetice si optice speciale; - Obţinerea agenti de chelare utilizabili în diagnoza clinică prin imagistica RMN; - Obţinerea unor materiale avansate bazate pe capacitatea unor combinaţii complexe de a se comporta ca şi cristale lichide; - Stabilirea unor strategii noi de sinteză şi/sau optimizarea metodelor cunoscute; - Valorificarea unor resurse naturale, respectiv, a serpentinelor existente în zona Banat si Transilvania; - Obţinerea de materiale avansate cu proprietaţi speciale opto-electrice pe baza de meso-tetrafenilporfirine simetrice si mixt substituite şi combinaţiile lor complexe, identificarea potentialilor fotosensibilizatori pentru design-ul celulelor fotovoltaice sau a compusilor cu potentiala activitate biologica. - Aplicarea porfirinelor si metaloporfirinelor ca ionofori în componenţa electrozilor ion-selectivi cu membrană polimerică şi ca agenţi inhibitori de coroziune. Studiul şi caracterizarea peliculelor organice pe bază de porfirine, în scopul utilizării lor în celule foto-voltaice eficiente.


Domeniile de aplicare

Aplicaţiile pe piaţă sunt dedicate domeniilor: medicină, electrotehnică, stocarea informaţiei, protecţia mediului, biologie, fizică.


Stadiul actual de dezvoltare

X – sinteze de diferiţi compuşi *X – analize, investigaţii fizico-chimice, expertiză tehnico-ştiinţifică


Proprietate intelectuală

Publicatii în reviste de specialitate, din tarã si strãinãtate; - Alcatuirea unei baze de date privind structura si proprietãtile compusilor noi obţinuţi; - Contracte de colaborare stiintificã si dezvoltare tehnologicã, granturi - Elaborarea de teze de doctorat; - Oferte pentru dezvoltare tehnologică în zona de vest a ţării.