Aliment functional pentru managementul greutatii corporale

11 Ian Aliment functional pentru managementul greutatii corporale

Invenția constă în compoziția unui produs alimentar sub formă de pudră, ce include carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale, antioxidanți și fitoestrogeni, din surse vegetale și animale; Prin amestecare cu apă, lapte sau alt lichid alimentar cald, formează un aliment funcțional, echilibrat (prin aport caloric redus, dar aport echilibrat de nutrienți esențiali), de foarte bună calitate organoleptică (atractiv pentru consumator) , destinat să înlocuiască o masă, pentru persoanele care doresc să-și mențină sau reducă greutatea și să combată morbiditatea asociată excesului ponderal (boli cardiovasculare, diabet, hiperlipidemii, unele tipuri de cancer, etc.)

Valorifică superior coca de in rezultată ca subprodus la obținerea uleiului de in prin presare la rece și este constituit exclusiv din materii prime naturale. Nu conține aditivi!

Caracterul eco-inovator rezidă și din faptul că tehnologia de fabricație este simplă și nu presupune consumuri energetice semnificative.

Emisiile de carbon rezultate în urma procesului tehnologic sunt foarte reduse, în procesul tehnologic nefiind incluse tratamente termice.

În plus, produsul fiind uscat este ușor de transportat și depozitat (costuri reduse) și poate fi păstrat pe o perioadă îndelungată (3-6 luni).

Produsul poate fi ambalat ca porție unică, limitând riscul de alterare oxidativă. El poate fi consumat după o foarte scurtă amestecare (3 minute) cu apă, lapte sau alt lichid alimentar cald.


Aspectul inovativ

medicamente care să reducă activitatea enzimelor digestive, însă aceste soluții nu sunt preferate de consumatori pentru posibilele efecte secundare. O altă soluție propusă de-a lungul timpului constă în adoptarea unei diete hipocalorice, însă adesea o astfel de dietă este dezechilibrată, nu furnizează toți nutrienții necesari și este greu de adoptat în condițiile unui stil de viață modern. Chiar și completarea dietei hipocalorice cu nutraceutice are dezavantajul abordării terapeutice, mai greu de acceptat de către consumatori decât abordarea nutrițională, nu oferă senzații organoleptice plăcute și în general, trebuie administrate mai multe tipuri de nutraceutice pentru a include toți nutrienții esențiali. Unele dintre cele mai recente produse pentru controlul sau reducerea greutății corporale sunt produsele care înlocuiesc o masă, și sunt formulate astfel încât să aibă o valoare energetică redusă, dar să conțină nutrienți într-o proporție echilibrată și să fie ușor de integrat în dieta zilnică a consumatorului. Aceste produse conțin în general fibre alimentare și proteine. Însă, eficiența acestor produse depinde de calitățile lor organoleptice pentru a impresiona plăcut consumatorul astfel încât acesta să nu se simtă frustrat de înlocuirea mesei, precum și de capacitatea de a îndepărta senzația de foame pe o perioadă destul de lungă 3 – 4 ore. Alimentul funcțional propus are următoarele avantaje competitive: - Compoziția se adresează atât controlului și reducerii greutății corporale cât și combaterii morbidității asociate excesului ponderal (boli cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer, etc.) fiind un produs funcțional cu multiple valențe, conținând fibre alimentare (solubile și insolubile), acizi grași polinesaturați (ω – 3, ω – 6), antioxidanți (lignani, polifenoli, vitamine liposolubile) și fitosteroli. - Are proprietăți organoleptice plăcute, înlăturând frustrarea senzorială a consumatorului care înlocuiește o masă cu acest produs, - Nu conține coloranți, aromatizanți, agenți de îngroșare, conservanți sau îndulcitori sintetici. - Nu conține gluten, putând fi consumat și de persoanele care prezintă intoleranță (suferă de boala celiacă). - Produce un efect de sațietate pe o perioadă de 3 – 4 ore după ingestie - Se adaptează ușor la stilul de viață modern fiind ușor de transportat (ocupă spațiu puțin și nu e greu) și rapid de preparat de oricine (3-5 min, fără să necesite gătire).


Domeniile de aplicare

Produsul se va fabrica în intreprinderi care prelucrează semințe oleaginoase, prin presare la rece, dar și în cele producătoare de alimente dietetice sau suplimente alimentare.


Stadiul actual de dezvoltare

Disponibil pentru demonstraţii – testare


Proprietate intelectuală

Cerere de brevet / licență A/ 00737 depus 17.10.2012, Clasa internațională A23J 1/14 (200.01), număr de publicare 128254 A0